17

Leukemia - Berapa lama lagi kata doktor?

2 malam lepas, sorg housemate aku sakit perut. Dia kata dia cirit birit. Hampir setiap 5 minit aku nampak dia masuk tandas.

Besoknya, dia tak kerja. Dia baring saja kat bilik. Aku masuk bilik dia. Aku nampak dia lemah sangat. Pucat je. Ubat2 dia yang banyak tu merata2 kat sebelah tilam.

"Bila start sakit perut ko ni?" Tanya aku.

"Semalam lagi...cirit birit kot" jawab member aku ni.

Aku cakap, minum la ubat yg bijik2 tu. Tu bagus untuk cirit birit. Dia kata dia dah minum ENO. Aku cakap kat dia yang ENO tu untuk buang angin dalam perut. Bagus makan ubat sakit perut tu.

"Ko keracunan makanan kot. Ko ada saspek apa2 tak yg ko mkn semalam?". Aku try nk siasat.

"Ada..nasik lemak kat pasar malam tu. Tengah malam tu aku muntah darah berketul2 pastu muntah darah cair. Lemah gila badan aku ni".

Kesian gak aku ngan dia. Kalau tak sembuh2 gak, ingtkan nak suruh gi klinik. Dia kata, makanan tak dpt masuk perut. Nak termuntah. Aku saspek jugak psl cacing ke apa.

Malam.

Dia datang ke ruang tamu depan tv. Baring dan tak banyak cakap. Dia pesan kat housemate aku lg sorg belikan ban dan air. Air tu pun dia tak minum sampai separuh tin. Tiba2 dia meniarap dan cakap kt aku...minta tolong leh? Tolong pijak belakang aku. Sakit btol la badan ni. Aku pun pijak la cket2. Sian gak kt dia.

Then sorg housemate aku balik. Oleh sbb kdaan member ni tadi dah lemah sgt dah, ktorg suggest dia pg hospital. So dia kata pg hosp ampang. Aku tak follow. Diorg je pegi. Dalam pukul 11.30pm housem8 aku balik. Tp tinggal sorang je.

"Mana arif?" Aku tanya member td.

"Masuk wad. Dia bukan sakit cirit birit biasa tu. Tu kesan2 penyakit leukemia dia tu la. Doktor tahan dia.."

Aku terkejut. Aku mmg dah lama tau dia ni ada kanser/leukemia ni tp xsangka plak yg semalam tu sebab penyakit ni. Sekarang dia masih kt hosppital. Mungkin kena tahan berhari2, berminggu ataupun sebulan.

Baru 2 bulan lepas family dia datang dan bawak dia ke hospital. Tah apa ntah diorg buat dengan tulang sum-sum tu. Aku tak faham sgt. Tp memang ada kesan kena tebuk kt belakang pinggang dia tu mcm dalam citer Autumn in My Heart tu. Doktor pun pernah putuskan hayat dia cuma tinggal untuk beberapa thn je lg. Dia sndiri yg bgtau. Tp dia steady je...still keja dan teruskan minat dia. Moga dia cepat sembuh...

17 comments:

paan said...

sedihnya..bila pikir tau hayat tinggal sikit...semoga dia cepat sembuh n idup lebih bahgia..

Perisik SR said...

kdg2, org skt hdp lbh lama dari org sihat..kn? :)

asis said...

semoga die cepat sembuh

piKOk said...

moga dye cepat sembuh..

Pujangga Asmara said...

Kesiannya Kawan Kau Ni.. Sama Macam Member Saya, Ada Barah Otak.. Perempuan Pulak Tu.. She Will Undergo Surgery On May.. Hope She Will Be Ok.. Same To Your Friend.. Banyak2kan Doa Pada Allah...

I n n z said...

if taw bape lame je leyh idup
rase mcm nk mati trs
;(

Nur Farhana Abdullah said...

Well.. Juz pray for the best.. Even doctors are not God.. Live life to the max.. =)

pink_butterfly said...

omg!

tabahnya ur fren tu...kagum!

krm slm ngn dia ah syah! suh dia jaga diri bek2...

pink_butterfly said...

oh ya, sejak bila syah p tangkap rama2 tu msuk dlm perut?

patut la ada sorg rama2 tu nda ter'update blog... rupanya menangisi kwn dia yg suda kena tangkap.kasi lepas la!

3P said...

hope for the best! amin~

Monkey D Luffy said...

org mcm dia memang tabah

Jay said...

hmm.. been there

tHEoNeANDoNLy said...

semoga dia tabah & cepat sembuh.. amin.

Perisik SR said...

ya semua..moga dia cepat sembuh,,,doakan kwn encik Pujangga Asmara jg..moga cepat sembuh..

eh cik yann...jgn bg alasan pla a sbb blog nda terupdate. ckp ja ada malas masuk dlm perut rama2 tu.hehe

Shitsurei shimashita said...

terus dan tetap beri sokongan kepada dia, ajal maut di tangan Allah.
kita berusaha Dia yg tentukan.

irbika said...

kuat tul semangat dia... redho dengan ketentuan Ilahi... kita sebagai kawan, teruskan memberi sokongan!

Perisik SR said...

Yer...moga dia makin sehat...
skrg dia blk kpg halaman...
family pggl balik...