10

Siapa yg tutup pintu tu?

Dua malam berturut2 pintu bilik yg berlainan 'tertutup' secara misteri. Adakah ada kaitan dgn apa yg aku buat malam sebelum tu? Mungkin.

2 malam lepas, aku tengah menghadap laptop di ruang tamu sambil menonton tv. Bilik di kananku kosong. Bilik di kiri ada 2 orang kawan tengah main game. Bilik di belakang ada seorang kwn. Mungkin dah tidur.

Jarak bilik di kanan dalam 3 meter je. Tiba2, "Paaappp!!" Bunyi pintu bilik di kanan kena hempas. Aku toleh arah tu. "Bila masa kwn aku masuk situ? Dia kan kat bilik di kiri tgh main game?". Aku bangun dan buka pintu bilik tu untuk kepastian. Takda orang.

Kawan aku tu pun datang. Dia kata dia dengar bunyi pintu kena hempas tadi. Tengok2 tingkap terbuka. Kawan aku tu yg buka. Bimbang kalau2 pencuri yg masuk, kitorg cek semua barang. Laptop dan handset masih ada. Angin ke yg tolak pintu? Tak mungkin. Sebab kalau ada pokok lalang kat situ waktu tu pun belum tentu lalang tu bergoyang sebab angin sepoi2 bahasa pun takda. Inikan pula angin kuat. Aku senyum tengok kwn tu. Dia faham dan dah start cuak.

Malam seterusnya.

3 orang housemate aku pergi ke kajang. Aku on the way balik rumah. Singgah kejap di kedai makan untuk makan malam. Sorang kwn ada di rumah. Dia la kawan yg main game di bilik sebelah kiri tu malam tu. Bilik yg kena malam tu adalah bilik kwn sorg lagi di sebelah kanan tu.

Kawan tu main game dan dia biarkan pintu terbuka. Tengah kusyuk2 main game, tiba2 dia sedar pintu bilik tu sedang ditutup secara perlahan. Kemudian tombol pintu tu dipulas dan pintu ditutup secara penuh perlahan. Dia sempat lagi nampak kejadian tu. Dia yang takut terus buka pintu tu takut2 terkunci di dalam.

Tanpa wallet dan handphone, dia lari keluar dan masuk ke dalam kereta. Sebab dah takut sangat, dia ronda2 je mana yang mampu. Nak call gf ajak jumpa, handset tak bawa. Nak lepak kat kedai mamak, duit pulak tak bawak. Hahaha. Lawak tol la. Peristiwa berlaku waktu dekat2 pukul 10. 11 lebih baru dia balik rumah. Dan aku sebagai hero pun sampai. Cehh! =p

Kawan tu kata, stail pintu tu kena tutup adalah stail aku tutup pintu. Sebab cara aku tutup pintu adalah dengan slow motion supaya tak mengganggu orang yg tidur. Ada housemate aku yg suka main hempas je pintu.

Esoknya. Hari ni.

Aku lepak di ruang tamu watching tv. Aku tak tau pintu di bilik kanan tutup ke buka. Tiba2 aku dengar pintu tu kena tutup secara perlahan. Aku tengok. Oh, angin yang tutup. Biar je la. Aku releks je teruskan aktiviti menonton. Tiba2, lagi sekali pintu yg sama ditutup dengan kuat. Aikk, camner pintu yg sama boleh ditutup 2 kali? Pelik dgn kejadian tu aku pergi cek. Aku buat kesimpulan positif yg bunyi tutup pertama tu tak tutup habis. Sebab tu yg kedua tu tutup lagi sekali.

Kawan aku kata tu jin yg keluar dari badan aku. Dia suruh aku panggil masuk balik. Gila apa? Hehe. Mungkin perasaan je ke benda2 tu semua? Tapi macammana perasaan kalau benda tu jadi waktu kita tak terfikir langsung pasal benda2 tu.

Nampaknya, ada juga makhluk yang suka main tutup2 pintu. Harap2 lepas ni takda yang main buka2 pintu nanti senang pulak pencuri nak masuk. Tapi, siapa yg tutup pintu tu?

10 comments:

pink_butterfly said...

uwaaa...

menakutkan!!!

apa yg syah bwat b4 mlm tu?


oh ya, btw, i like dis sentence,
'Aku lepak di ruang tamu watching tv'


hahaha...sgt kiut.

asis said...

biase la tu..
die nak usik2 aje..

Anis Mohd said...

style la tlg ttp n tlg bukak kan pintu ..
anis pernah kena case ketuk pintu je.
mula2 takut , lps tu ..
kelakar plak ..

Perisik SR said...

yan, ayat tu sbnrny biasa sj. mgkin jd kiut sbb bergantung kpd org yg taip.ehehe

yup, dia nk usik2 risik merisik...

kalo ketuk pintu tu yg leteh tu.asyik2 kena cek sapa yg ketuk. leteh je..

piKOk said...

ak lak yg rasa seram..eheh

Perisik SR said...

dh xde dh skg..dh pindah g umah slh sorg pmberi komen kt sini kot..

Shitsurei shimashita said...

waduh! sapa2 yg suka bertapok2 dibelakang pintu tu? oh, rupanya mambang yg dtg. hehehe!!

syhh! jgn tegur tue.

salam tuan, dijemput sertai contest di blog saya jika ada kelapangan.

Perisik SR said...

Ooo kau main pintu ya mambanggg...=)

irbika said...

banyak nyer pintu! pas ni cabut semua pintu, pakai daun jer...

Perisik SR said...

Tu la psl...
lps ni plan nk guna 1 pintu je.
cabut semua pintu tu trmasuk pintu pagar..