13

Tekanan ini membunuhku...

Tekanan dlm hidup ada baiknya..

Tekanan yg sedikit akan bg kita beraksi pada kemuncak prestasi, kan? Tapi kalo dh tekanan yg melampau, boleh buatkan kita masuk hospital sakit jiwa. Salah satu kaedah untuk releasekan tekanan konon2nya adalah dgn 'share' problem tu.

Aku sbg manusia biasa yg sdg masuk alam dewasa, punya bnyk mslh. Problem plg besar aku, aku bkn jenis yg pandai share masalah. Dengan sapa aku nk share? Aku malu nk share problem. Makin banyak problem, makin susah aku nk kongsi dgn sapa2.

Kdg2, hati aku rasa macam mendidih. Bukan sebab marah tapi sebab tekanan yg maha dasyat. Tapi aku diam sj. Aku pendam dan buat macam biasa...walaupun di dlm rasa macam dah nak litar pintas. Bimbang juga kalau litar pintas berlaku nanti trpaksa masuk wad sakit jiwa. Tapi nak wat macam mana, aku segan nak share.

Pernah sekali dulu, aku duduk termenung sampai hampir 2 jam sebab fikirkan masalah2 aku kat dalam bilik. Lama kan? Kalau saja2 nak duduk macam tu aku takkan mampu. Tp time tu mmg rasa xsedar. Mungkin tu lah punca2 org dikatakan krg waras. Sbnrnya bkn krg waras, mungkin diorg sdg berfikir dgn mendalam. :)

Tadi, aku dan seorang kawan pergi ke mamak untuk minum teh tarik. Tempat tu tempat kitorg lepak2, borak2 dan minum2. Memang tempat biasa. Borak punya borak, mungkin sbb dah tak mampu nak tahan, aku sebut juga sikit2 problem aku. Sempat juga aku kata, kalau bukan sebab ada iman dan bunuh diri tu dosa besar, mungkin tu dah jadi option aku. Fuhh, gila gak kalo syaitan dah masuk campur. Tapi sbg muslim, batas2nya ttp ada kan...

Lagipun, aku sedar mmg semua orang ada masalah masing2. Masalahlah yg buatkan hidup ni jadi manis apabila kita berjaya selesaikan masalah tersebut. Mungkin lebih sesuai disebut sbg cabaran. Tapi cabaran2 tu mmg bagi aku tekanan.

Sekarang aku lega sedikit sbb dah dapat luah. Lain kali aku nak bagitau kucing kalau aku dalam tekanan yg maha dasyat lagi. Sekurang2nya walaupun dia tak faham, dia dah dengar.

Dan aku tak segan. Salam.

13 comments:

Anis Mohd said...

hurm ..
anis pon cm tuh
tapi anis mandi 2 jam ..

n bila tension , anis akan ddk dlm bilik sbb anis takut anis terjun dari tingkat 14 akibat tekanan melampau

Monkey D Luffy said...

aku kalau ada masalah... aku TIDUR... bangun jer mesti ADA IDEA PENYELESAIAN... ;)

milimilo said...

kalau kite rase tertekan, mmg patut kite luahkan dkt sesiape atau pun dgn care menulis blog ke..asalkan ade yg dgr/bace, sudah cukup buat kite rase lega..

lea said...

jgn tension2 okeyh!

AiE bAhRi said...

Cool n istighfar byk2.InsyaAllah tekanan dapat dikawal.

joegrimjow said...

org kan ramai
jgn pilih kucing
blog pon boley ape tulis

tHEoNeANDoNLy said...

betul tu..!! jalan peyelesaian yg sebenar2nyer biler kiter ada masalah ialah...kiter kena syer dgn org lain mahu yg kiter kenal rapat @ pun xrapat. tp.. klu buleh jgn ler citer kat haiwan..hehe. Sbb.. org yg mendengar tu leh memberi "pandangan" utk selesaikan masalah kiter.. sbb.. masa kita tengah tension tu.. " kiter dah xnampak jln2 keluar" utk selesaikan masalah tersebut.. sbb pikiran kiter tengah berserabut. Jadi wpun dia xdpt membantu dr segi wang ringgit tapi dr segi buah fikiran lagi berharga..
betul x??

Perisik SR said...

-Anis, bnyk gk kos utk release tension anis tu kn. agak2 2 jam mandi tu brapa ringgit bil air yer...kecut bdn sbb sejuk.hehe

-Kapten, idea tdur tu mmg aku aplikasikan skrg ni. Lps bgn kalo masih bingung jugak, aku smbung tdur balik. wakaka

-cik milo, time tnsion kn sy automatik xpandai menaip. apa kata cik tlg jd s/u tlg taipkan. hihi

Perisik SR said...

- yer cik lea, xtensen sgt skrg ni...tkut masuk hosp. bukit pdg nnt. kalo tmasuk, jgn bbg...blog ni sy akan update dari sana. haha

- Thanks Aie...spttnya tu la kn yg sy wat..hope everythg will b fine..

- Bro joe, nk citer ngn org wa segan beb. =p

- Bro theOneAndDonly, namamu amat sukar nk ditaip.hehe. thanks utk advice...btol apa yg bro sebutkan tu. Thanks utk advice...

fezaL Mohd said...

kalo tk da tekanan dlm hidup
pown susah

ape yg penting
bukan wonderpet

tapi pandai menguruskan
tekanan tuh.

bila dpt solve kita
rasa puas yeahh!!!

itu yg pastii

pink_butterfly said...

syah, knapa ni?

apa problm tu?

mcm berat ja bunyinya...

Perisik SR said...

- Fezal, rasanya apa yg penting kerjasama...apa yg pntg kerjasama..apa yg penting?

- Yan, thanks utk sms td k. Xda kredit nk reply td..

pink_butterfly said...

hmm...nda apa syah...sng2 nti yn kol syah k...