12

Aku Dulu dan kini

Dulu, waktu aku masih budak2, aku ada 1 prinsip.

Waktu tu, aku msh lg sorang pelajar yg naif. Masih tinggal dalam asrama. Masih terikat dengan undang2 dan peraturan yg sekolah dah tetapkan. Wajib ke surau pada malam hari. Kemudian wajib ke prep malam pl lepas habis solat Isya'. Semuanya mengikut jadual.

Tp waktu tu, aku ada 1 prinsip.

Aku tengok sekeliling. Ada kawan2 yg bercintan cintun. Bulan lepas declare, 2 bulan kemudian break. Nangis, sedih. Lepas tu declare pula dengan orang lain.

Aku? Aku waktu tu ada 1 prinsip.

Walaupun aku hampir2 juga terjebak dalam aktiviti2 tu, tapi akhirnya aku berjaya juga bertahan. Kenapa? Sebab prinsip aku waktu tu menghalang aku.

Dari seawal form 2, ada juga aku hampir2 terjebak dalam aktiviti tu. Maklum la dah jadi abg senior kepada adik2 form 1 ni, dah jd nakal sikit. Kdg2 adik2 tu jg yg nakal ajak berkenalan. Kdg2 dapat hadiah. Hehe. Tapi, aku tak pernah declare dgn diorang. Sebab, waktu tu aku ada 1 prinsip.

Masuk form 3, aku tiba2 rapat dgn seorang kwn prmpn. Rapat la jg. Umpama Rahul dan Anjali dalam Kuch2 Hota Hai, umpama Inspektor Mazlan dan inspektor Haliza dlm gerak khas dulu2 dan umpama kucing dan tikus. Rapat kan? Sampaikan kami dianggap sbg lebih dari kwn. Hakikatnya, takda cintan cintun. Sebab? Sebab aku ada 1 prinsip.

Prinsip tu la yg buatkan aku stay single but not available sampai aku tamatkan persekolahan aku. Walaupun aku pernah simpan feeling kat someone dan dia pun aku tau ada feeling yg sama, kami ttp tak ada apa2 hubungan lain selain drpd kawan. Sebab aku terikat dengan prinsip aku.

Prinsip aku waktu tu adalah aku takkan declare or kapel2 selagi masih bergelar budak sekolah dan yg plg pentingnya...gilfriend pertama aku, aku akan jaga sampailah dia jadi wife aku. Kiranya, 1st gf tu la wife nanti. Sucinya aku waktu tu. Dengan penuh ikhlas aku nak jaga prinsip tu. Sebab tu la tiap kali aku ada peluang nak kapel, aku akan tanya 1 soalan kt diri. "Akan gembirakah aku kalau dia ni yg jd teman aku sampai tua nanti?" Payah betul aku nak dapat jawapan yg meyakinkan. Kalau aku tak dapat jawab, maknanya aku akan biarkan keadaan yg menentukan. Aku selalu give up dan kata, biarkan masa yg berbicara...=)

Satu ketika, lepas umur aku mencecah 20 thn aku secara tak sengaja terjumpa someone yg aku pernah kenal. Kami tak pernah berborak panjang dl. Cuma pernah bertegur dan senyum waktu masih lagi stdy bsama di s'wak under program pertukaran pelajar. Pertemuan ke-2 tu tak sgka pula tiba2 buatkan kami jadi rapat. Aku pun tak sangka mcmana tp bila aku tny diri soalan yg sama macam yg biasa aku tanya sblm2 ni, aku dgn yakin dpt jwpn yg dia la yg aku tggu. Dia pn bagi respon yg sama. Semuanya berlaku secara di luar jangkaan n hbgn pn brmula. =)

Aku dh ada orangnya. Aku akan jaga sampai hjg nyawa. Dalam hati aku waktu tu. Haha. Waktu tu dia masih lagi di matrik. Hubungan jarak jauh. Wpun aku ada peluang nak curang dengan sorg awek tu kt sini(awek ayu tu bg respon tau. hehehe..) tp aku tak teruskan. Aku trs trg yg aku dh ada gf. Jauh dan cuma dpt jumpa 2,3 kali setahun. Setia kan aku? kui3. Ruginya aku waktu tu.

Semuanya sweet waktu musim bunga tu. Then ada sekali tu waktu aku balik cuti, kami sempat sama2 pg cc untuk update ipta pilihan dia kat internet. Lepas tu, dia dapat ipta yg berdekatan dgn tmpt aku. Dapat la jumpa 2 minggu sekali. Hehe. Happy? Yup, mmgla. Tp untuk 3 bulan sj sebab tepat 3 bulan lepas tu dia keluar dgn orang lain. Dengan someone yg 1 kolej dan 1 ipta dgn dia. Orang yg manage diorang kat situ, presiden kolej dia. Maklumlah, awek comel ni mmg ramai yg nak kan. kui3. Kebetulan pula dia pun minat dgn mr presiden tu. Malahan dia pun pernah secara bergurau bagitau aku pasal tu. So, apa tindakan aku? Off course la sbb kita syg someone tu, kita akan try untuk pertahankan setakat yg termampu.

Pernah 1 malam tu aku spend RM30 kredit untuk bbincang. Tapi payah, sbb aku jauh. Diorg dekat2. Lalu, untuk tak nak jadi watak ke-3 mcm dlm cerita hindustan, aku isytiharkan aku undur diri dan letak jawatan sbg ahli parlimen. Lalu bermula la episod aku sbg lone ranger sampai waktu aku taip entri ni. hehehe.

Daripada seorg yg xpernah keluar dgn prmpn lain sblm2 ni, aku try nak kenal seramai mgkin tmn2 prmpn. Aku nk kenal perangai diorang dan stail diorg. Lepas peristiwa pertama tu, skrg aku tak yakin lg dgn hubungan jangka masa pjg. Kalau aku minat sapa2 lg pun, aku just akan pendam dan aku akan tunggu sampai la waktu aku tau waktu tu aku dah redi untuk lamar dia dan jaga dia sbg my wife. =p

Kalau dalam tempoh aku tggu aku betul2 redi tu aku tiba2 tau dia dipikat or dh ada hubungan dgn orang lain, aku just akan senyum sendiri dan bgtau diri...mungkin bukan dia orgnya. Lbh2 lg aku brsyukur n hepi sbb dia dah jumpa orang yg sygkan dia dan secara tak langsungnya aku boleh teruskan hidup aku macam biasa.

Moga gf kedua nanti adalah my future wife. Adakah aku dh pernah jumpa? Hanya Tuhan yg tahu.

p/s: agak jiwang post aku kali ni. Mungkin aku ptt tinggal sndirian kt pulau. =p haha

12 comments:

pink_butterfly said...

waahh..kisah jiwa2...


fuiyooo, setia rupanya encik perisik kita nie....=p


smoga btemu si dia idaman hati....

Perisik SR said...

tu la..ingt mawi ja bole lagu jiwa lagu senta? heh

Shitsurei shimashita said...

mana jiwang tapi melayan blues aja.
biasalah kalo dah byk simpan di hati, one day kena gitau gak.
apa2pun 1 day u will fine someone special. take good care! cayok :)

Monkey D Luffy said...

rama2 tu... kan dekat sabah... dekat jer tu... takkan ko x nak?

Perisik SR said...

- A ah..aku taip tu pn smbil layan blues tu dgr lagu. Terer la pacik. Teh tarik 1!

- Rama2? Bilang cigu sia jan bunu rama2 kono.

Eleh kapten malu2 lg. Tu rama2 mo ngorat kapten tu. Nnt dating bley pg cc update blog sama2. =p

lea said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Perisik SR said...

ter'publish' plak komen cik lea yg cik xsuruh publish tu kejap td. dh publish baru terbaca, then cepat2 delete...suri daun keladi.

so sad citer cik tu. mcm citer kahona pyaar hai lak.hehe

lea said...

xpe..xpe..
nasib incek perisik dh delete..
so sadis kan my love story?
hahahaha
tp skrg dh ok..
dh blhe lupakan die dh..
sgt hepi taw...
hehhe

Perisik SR said...

tp kkdg tringt balik, kn? well, thats normal.smpai la trjumpa org baru nnt cik lea kn?hehe..guud luuk!

lea said...

betul2..
kadang2 selalu terigt jugak..
adeyh....
tapi skrg dh lupa sal die..
sebOk study jerk n byk luangkan msa dgn kawan..xpun blog ni haa..

Perisik SR said...

bgs la kalo cmtu..1 kejayaan tu. syabbas bety!=)

~JuNnIE~ said...

sabar lew erk...insyaallah..setiap org dicipta berpasangan...1 hari mesti en.perisik jumpa dia...:p..

kenangan tetap kenangan...sentiasa dalam ingatan...:p hidup mesti d'teruskan...=)

pape pun wish en.perisik berbahagia selalu...