9

Ko, kau, u, kamu, awak dan Nama

Dalam pergaulan seharian, ada beberapa kata ganti nama kedua yg biasa kita guna. Untuk member2 laki, macam biasala..kata ganti yg paling sesuai adalah 'kau dan ko'. Tu menunjukkan yg kita dh biasa dengan orang tu. Dah rapat kot.

Untuk perbualan dengan member sesama jantina, tak banyak sangat perbezaan dari segi pemilihan kata ganti nama kedua tu. Sebab bagi aku, memang dua tu je yg aku guna. Takkan nak guna 'anda' pulak dengan member sendiri kn?

Cuma kalau sampai kat komunikasi dengan para anak gadis merangkap para aweks, aku akan pilih daripada senarai kata nama kedua untuk digunakan. Bergantung kepada kesesuaian dan tahap rapatnya dengan awek tu.

So, apa antaranya?

Kau & ko aku jarang guna untuk panggil budak2 pmpuan ni. Bukan apa, aku rasa panggilan tu agak kasar sikit so aku kalo boleh nk elakkan penggunaan ni untuk diorg. Hati diorg kan lembut, so kena la jaga. Ceh, baik kunun!. Hahaha.

Tapi tak semua aku tak panggil 'kau & ko' ni. Ada juga yang aku panggil gitu. Sebab apa? Sebab diorg layak dipanggil gitu. Ada dulu budak pmpn tu aku layan lembut je. Guna cara biasa aku layan mmber pmpn len. Tp stail dia bcakap tu brutal sgt and level of respect dia kt orang lain yg agak kureng membuatkan dia sesuai aku bahasakan sbg 'kau' dan 'ko' sahaja. Bila dah guna panggilan tu, so cakap pun bole la men lepas je. Biar rasa cket. hehehe. (Exception kepada sumandak2 dari sabah untuk ni sebab 'ko' mmg diorg biasa guna. Kdg2 tu dgn bf pn diorg ber'ko' aku je. So, sumandak2 sbh tak termasuk yer dong)

Tp bukanlah aku nak maksudkan yang mana2 awek kt sini yg mmber laki korg pggl korang 'kau & ko' tu sbg tak berapa ladies. Ni untuk aku je. Untuk laki lain, sure ada cara diorg sendiri kn?

Ada juga mmber2 pmpn yg bahasakan orang dengan panggilan 'you'. Biasanya dekat SMS. Wpun agak geli usus besar, I pun terpaksa la join guna 'I' n 'you' jugak. Hahaha. Sekali sekala rasa jadi mcm orang2 kaya spa-Q ni apa la slhnya kan. Kui2. Eh, I xtgok citer spa-Q taw. I tgok iklan jew.

'Kamu' ni adalah jalan selamat kalau tak kan nampak soft dan kasar sgt kt sorg2 awek tu. Mungkin sebab awek tu biasa guna panggilan tu so aku pn akan guna tu jg. Wpun panggilan tu tak berapa mesra, tp bagi aku dia tak kasar sangat. Tp kalo boleh, aku try nk elakkan guna ni.

'Awak' pulak aku guna untuk panggilan kepada awek2 dari semenanjung ni. Sebab kalo awek dari sarawak panggilannya 'kitak' n kalo dari sabah takkan nk panggil awak pulak kn. hehe. So, 'awak' ni biasanya aku guna untuk tegur awek yg aku tak kenal secara sopan. Juga untuk berborak dgn kwn2 pmpn yg dh lama kenal dan ada unsur ke'ladies'an yg membuatkan diorg sesuai dipanggil begitu. In fact, semua diorg layak dipanggil begitu selagi mana tak jatuh ke panggilan 'kau & ko' ikut yg pertama tadi.

Panggilan yg plg spesel adalah apabila awek tu dipanggil dengan menggunakan namanya. Contohnya nama org tu stacy(stacy af6)...aku akan cakap camni. "Mana stacy simpan gambar kita date kat 1borneo hari tu?". Tu contoh je la walaupun merupakan fakta. Penggunaan nama tu menggambarkan yg aku selesa dan dekat dgn orang tu. Tp kdg2 'awak' dan 'nama' tu boleh juga bercampur aduk.. So bg yg dipanggil menggunakan nama tu, jgn heran la kalo slalu kena usik ek. Dah takdir. Hehe

Aku tak tau la org len camner. Sekadar nak tambah entri je ni. Yezza!

9 comments:

asis said...

ha..aku xkesah..
tapi klu boy yg ak xkenan xde psai ak nk pnggl awk..
ak pun xkenan sgt sy-awk..

paan said...

kalo aku memang xbanyak..kau aku n saya awak je..kalo pompuan yg xrapat,saya awak..tapi kalo member2 kelas @ len2 aku kau jer..dengan org lebih tua..saya abg..saya kakak..

Perisik SR said...

msg2 ada cara sndiri kn?=)
uniknya manusia...

Monkey D Luffy said...

malas aku nak guna perkataan lain... haha

lea said...

lea pulak actually lebih suke gune aku ko..xkisah ngan lelaki or gurl..janji kitrg rapat...bg yg baru nak rapat gune sy awk..
tp kalo yg tue dr lea..
memang akan gune awak n sy..
ataw akak n abg...

pink_butterfly said...

apa syah panggil yn aaa???

lupa plak.

Nur Farhana Abdullah said...

Heehee.. Besynye entry "AWAK" nih.. Huhu.. =p

*btol ke kalau kita bahaskn diri msing2 dgn nama tu mnunjukkan yg ada kemesraan? huuhuu..=p*

Anyway.. Salam singgah dn salam knalan yerk tuan blog.. =)

Perisik SR said...

kapten tu mmg. lanun kt tgh laut xpyh nk cerewet2..

lea pggl mr perisik apa ek..

pggln untuk yan adalah yann..hehe

cik farhana, rsnya sy setuju dgn soalan cik tu..heh

Nur Farhana Abdullah said...

Encik perisik.. Cik farhana pn rasa mcm tu jugak.. Heehee.. =p