20

Dia takde kepala

Cerita ni berlaku lebih setahun lepas. Bukan pengalaman aku sendiri tapi pengalaman abg sepupu yang rapat dengan aku. Cik rerama kenal tu. Aku panggil dia 'abg yus' tp cik rerama nak juga panggil 'abg' je. Haha. Ok2, tu bukan apa yg aku nak cerita.

Kazen aku ni kerja dekat sebuah company kat KK. Company tu buat construction. Macam2 la jugak. Dia under department yg melibatkan sumber kayu waktu tu. Aku tak tau la apa nama sedap dia. Tapi tu lah secara tak sedapnya. So tugas dia, masuk hutan dengan pekerja2 dan gerakkan urusan2 sebegitu. kalau perlu deal dengan tuan tanah, dia yang akan buat.

Satu hari dia bertugas di Kota Belud. Nama kampung? Kpg Rampayan ****. Destinasi diorang adalah satu kawasan tinggal jauh di dalam hutan. Bekas tempat pendaratan kayu balak rasanya. Nak sampai sana mesti guna kereta pacuan 4 roda. Kalau bawak kereta kancil, alamatnya bercerailah badan dan nyawa. Ni bukan aku kata, pak belalang yang kata. Sampai kat tempat tu, hujan renyai2. Waktu pulak dah petang dah.

Untuk pengetahuan, kat sabah pukul 6 pm dah gelap sangat dah. Macam 7.30 pm di selangor. Kalau dekat alam jin mungkin dah siang dah. Maklumlah, kita malam diorg siang dan sebaliknya. Sebab tu lebih bnyk kes2 misteri kita waktu malam sebab diorg pun bekerja time tu. Kata ustaz la. So lepas diorg berlegar2 kat tempat tu, diorg dengar cerita tentang ada kayu balak berharga yg pernah tenggelam kat sungai tu dan tak dikeluarkan sampai sekarang.

Nilai kayu tu mungkin lebih RM20k. Kayu berkualiti dan terkenal. Tahan lama dan boleh tahan bertahun2 dalam air. So mungkin masih bagus. Diorang ada ber-4 waktu tu sebab nak meninjau2 tempat je. Dia paling muda dan ada 3 org lagi pakcik bersama.

Hujan renyai2 terus turun. Kat sekeliling takda orang sebab kat tengah hutan. Salah sorang dari diorg cuba menyelam nak tengok dalam mana kayu tu tenggelam kat dalam sungai. Dia tak dapat menyelam dalam2. Sebab takut ataupun tak pandai. hehe. Last2, diorg ambil keputusan untuk cari penduduk tempatan sahaja buat kerja tu.

Hari pun dah suram sangat so diorg ambik keputusan untuk datang balik nanti. Semua masuk dalam kereta.

Tiba2, dalam jarak beberapa puluh meter kat tepi kereta diorang nampak ada sorang lelaki tengah tunduk2 macam cari2 sesuatu. Tapi lelaki tu membelakangi diorang. So yang pakcik duduk depan ni pun jerit panggil orang tu. Dengan niat nak tanya dan minta tolong. Lepas beberapa kali jerit, orang tu pun pusingkan badan menghadap diorang.

Nak tahu apa yg bestnya? Badan dah pusing, tapi kepala tetap tak ada. Ingatkan tadi tu dia tengah tunduk sebab tu kepala dia diorg tak nampak. Sekali badan dah pusing, kepala masih juga takda. Leher dia macam terpotong tak sampai separuh. Kazen aku apa lagi, lepas pastikan yg cermin dia dah tutup(your safety first.hehehe) tak dapat nak cakap apa2 sebab semua pun dah terdiam dah time tu. Dia goyang2 kan kerusi driver suruh start enjin. Nasib baik kereta takda problem.

Diorang cepat2 gerak ke kampung berdekatan. Sampai situ, diorang pun tanyalah orang pasal kayu yg tenggelam tu. Tapi dalam borak2 tu, orang kampung macam stail gurau2 tanya diorg,

"Ada jumpa ke tadi?" Tanya orang kampung sambil senyum2.

"Biasa ja tu geng. Nda tu mengacau. Dia cari kepala dia. Dulu waktu tempat tu buka lagi, ada pekerja yang mati sebab tali untuk tarik kayu balak tu putus dan tali tu kena kepala dia. Pecah kepala dia. Biasa sudah orang nampak tu situ"

Kazen aku dan pakcik yang 3 orang lagi diam je kontrol tak takut walaupun tadi nak bsuara pun dah tak mampu dah. Hahaha.

:: Kisah benar yg kazen aku story sendiri dengan aku. Mesejnya, apabila roh keluar dari tubuh untuk selama2nya, kita mati. Selepas itu, roh adalah urusan Tuhan. Jasad semestinya akan reput dan kembali ke bumi. Jadi, siapakah yg berlegar-legar menakut-nakutkan kita ini? Mungkin jelmaan Syaitan dan Jin-jin kafir yang misi utamanya untuk menyesatkan pedoman dan keyakinan kita.

Tak dapat banyak pun, sikit diorang dapat juga. Walaupun aku tak sebaik mana, tapi dalam kes ni aku sentiasa kekalkan pendirian yang 'benda-benda' ni semua adalah jelmaan syaitan dan makhluk halus yang misi utama diorang sampai kiamat nanti adalah semata2 untuk rosakkan akidah. Jangan tertipu dan kata si fulan bin si fulan dah jadi hantu. Rohnya urusan Tuhan. Betul tak? Takut2 nanti, tujuan 'dia' berjaya.

:::Kazen aku tu kuat jalan sana-sini. Tu la banyak peluang untuk jumpa benda2 gitu. Pengalaman dah banyak dah jumpa benda2 mistik ni. Kepala terbang yang sambar rusa yg diorg tembak pun dia dah penah jumpa dah. Kat Sandakan kot cerita tu kalo aku tak silap.

Sekian entri aku ketika rajin. Kalau seram baca entri ni, sila tinggalkan komen. Kalau tak seram, sila tinggalkan komen jugak. tq

20 comments:

Lifesaver said...

agak menyeramkan..nasib baik x bawak org perempuan..kalo perempuan, mesti dah jerit :)

Precious said...

Kata orang kalau dengar citer camni dan bulu roma berdiri, citer betul ler tuh. Tapi ehh, bulu roma aku tak berdiri lak. Citer betul ker nih? Hih hi hi hi ...

haruan tasek said...

wah... cerita hantu nie... boleh masuk mesteri nusantara nie..

Perisik SR said...

Lifesaver,

kdg2 ada gk org laki yg menjerit tgok hal2 camni.hehe

Precious,

Psl kebenarannya, Wallahualam la cik. Tp kazen sy time stori benda ni dgn family sy aritu mcm stil tgh feel lg keseraman tu time tu.

haruan tasik,

a ah boleh jg kalo diorg berani gi tmpt tu. tp biasanya kalo dicari, xjumpa. Tp kalo nk juga, hantar seeker gi situ. nak tgok uncle tu berani ke tak. haha

Monkey D Luffy said...

lain kali offeer ler kepala supaya dia tenang

muahaha

lea said...

seramnya...
hihi

btw..abg yus tu ensem x?
hik3

Perisik SR said...

Kapten,

skrg ni xda stok kepala lagi la. SOLD OUT. Ada tak mana2 lanun yg perlu kita korbankan? har3

lea,

abg yus tu ensem woo..hehe

mmg match dgn 2nang dier. weng3..;p

Yankum3~ said...

ngeri nye..kepala putus kne tali...
ttbe cm dh xnk b'urusan ngn tali je lg dh...
ti pecah pale..tkooooot~~

Perisik SR said...

tali besi yg mcm org pakai kt tali jambatan gantung tu la..bkn tali leher husband cik.haha

Yankum3~ said...

sape yg kate tali leher nie???
ni tali jerut pale manusia kat tempat gantung nie...
huhuhu

pink_butterfly said...

len kali bgtau abg yus, klu dia g keja, yn mau ikuttt!

LiNda said...

moral citer itu ..

len kali janggan kacau owang buat keja .

sebbaik, dia tak mintak tolong carikan kepala dia . kalu idak.. lagile haru .

tapi serius ! memang serrrraammm .

Perisik SR said...

Yankum3,

tali jerut kepala manusia kt tali gantung? mak oih..keje kt penjara rpnya..hehe...

kem salam kt dr sara tancredi prison break tu kalo dia dtg sana a.

Yann,

abg yus dah lupa yann tu mgkin.haha.tedala, abg yus accident baru2 ni.kaki kaki dia teruk. dkt seminggu kt hospital.dh mkin sehat dh skg.

Linda,

Cmner die nak minta tolong teman cari kpala dia..guna bahasa isyarat ke?kih3

Yankum3~ said...

tgok lah klu panjang umur & murah rezki...
=P

gune bhsa isyarat pun konon nye fham...

LiNda said...

ek' eleeehh... eksyen konon, main2 kan 'dia', kang 'dia' datang baru tauuu !

Perisik SR said...

Wahhh..seramnya..

hahaha

Yankum3~ said...

ngade2 eh dy..
tau laa dy x takot kan...
asyik nk buat org t***t je..
huhuhu

Perisik SR said...

hehe

asis said...

uuuuu~~~~tkut..

Perisik SR said...

lg sorg takut..hoho