10

TAG: Anda pasti tag ini susah?

Ahh...nampaknya Muhyiddin Yassin menang pertandingan smlm. Diakah bakal TPM kita yg seterusnya? Biarlah...nasib baik bkn mike tyson.

Salam sejahtera...Hari ini seperti biasa aku nk langsaikan 1 tugasan baru yg diberikan oleh cik rama-rama yg tidak berpuas hati kerana tagnya yg lepas diistiharkan sejenis tag yg mudah. Tag kali ini susah ataupun tidak, mari kita lihat sama2.

Kali ini dia tag blog ni dgn tag dalam bahasa sarawak. Bagi dia, TAG ni la yg plg susah di dunia. Tetapi bagi hamba, umpama berjoging pd petang hari di dalam mimpi. Mudah....apalah sgt bahasa sarawak tu untuk org yg pernah menetap selama 5 thn di bumi kenyalang tu. Hahahahaha....

Baiklah, taknak buang masa dan duit sbb skrg ni kat cc jom tengok tag tu.

TAG ke-2:

1)kitak ada rahsia sik??
-eh ada..mestila ada. sik mok tanyak brapa bnyk? ada baaaaanyak...salah satunya, biarlah rahsia.

2)kitak mok bergerek ngan laki/girl yg mudak/tua dr umo kitakkah?
-Mestila bgerek ngn girl yg lbey mudak. Plg2 pn mudak setaun. Plg ideal mudak 3,4 thn. Sng mok kontrol dan xbnyk songeh.. Hek3. Lgpun manja cket. =p..knak, ktk mok gerek ngn kmk ka? yess2x!!

3)kitak sukakah pergi kolej?
-kolej? kolej ne ka mksud ktk tok? ayat tgantung la..xpa la, kmk jwb juak tuk jaga ati ktk. "Eh sukaaaa...lamak dh sik gi kolej. rindu eh.." dah?

4)Pa polah kitak mun ada duit sejuta?
Kmk hrp tok bkn soalan perangkap. Mksud ktk sejuta ringgit malaysia nk? Bkn dlm currency lain? Mula2 kmk ambik RM200,000 labur dlm ASB. Kak ya bukak gik akaun lain dan labur lagik dlm 3 akaun. Rasanya 200,000 maksimum pelaburan ASB kan utk sorg? Mun sik silap la..so bukak la atas nama adik beradik lain.

Katakan dividen tahun pertama 8.5%, dah dapat RM68,000 dah tahun pertama. Belum cmpur bonus lgk. Biar jk dalam ya lok. 10 thn kakya baru amek sikit. Balance RM200,000 yg lain pakey bukak bisnes. Dan untuk belanja kawen

5)Adakah kitak sanggup bercinta dgn kwn kitak pon?
-Well, mksd ktk kwn pmpn kmk nak? Ney la tau mksd ktk kwn bapok juak nk sbb kmk sekda kwn bapok. Sori k mun ya mksd ktk, kmk sikpat jwb. Bercenta nangla mok kenal lok. Dah kenal dan ada istilah kwn, bok la dpt bcenta. Bak kata Rahul dalam kuch2 hota hai, "if she can't be my friend, she can't be my love...." huahuahua...ingt lg aku dgn skrip pacik datuk shah rukh ni. kantoi kaki hindustan thn 1999 dl. haha

6)Nak ni lebih bagus,rasa dicintaikah atau mencintai urang?
- ish, mstila combination duak2 ya. Mncintai org yg xbalas sinta kta tu samala seperti anda mahu menaiki kapal terbang tetapi anda tidak dibenarkan masuk kerana tiada boarding pass dan airasia pun tak sudi nak bawak anda manakala dicintai oleh org yg tak anda cintai pula seperti airasia yg teringin sgt nk bawak anda tapi anda tidak berminat nak terbang bersama mereka kerana anda rasakan penerbangan MAS lebey berprestij dan mempunyai pramugari2 yg lebih lawa dan anggun.

Yg sebaiknya, biarla anda nak naik airasia dan pada masa yg sama mereka pun mengalu2kan kedatangan anda. Kenapa? Kerana kini, dgn hanya serendah RM9.99, sesiapa pun boleh terbang! (Tanpa surcaj bahan api)

7)5+1 lagu kesukaan kitak?
5+1 lagu kesukaan? Maksud ktk 6 lagu nak? Kenak sik terus trg jak padah 6 lagu. Kan senang? Mok juak 5+1. Apa, ingt org pakai celcom postpaid ka? hehe. Ok 6 lagu kesukaan...oh ya, tanak masukkan lagu nasyid ya kt sini. Sbb lagu nasyid best2 smuanya dan kalo hamba masukkan di sini, nampak sgt pl hamba ini berlagak suci. Hua3...

lagu2 kesukaan skrg(yg slow dan sentimental je gue layan..) Jiwa blues katakan. =p

1. Hanya kau yg mampu- Aizat
2. Kau ada dia- TheLima
3. Lagu kita- Aizat
4. Tantad nu minamanau(the moment you go)- Lagu Dusun
5. Turi sunsang- Lagu Bajau
6. Syg kinabalu- Sabahan song

ada lagi ni. Tp dah cukup 6 je kan? Fuhh..tanya alang2 la macik..lenkali minta la 15 lagu dari pelbagai kategori.

8)Mun urang disuka kitak ya dah ada urang lain,apa akan kitak polah?
- Ohh..ni general basis ni. Just snyum n bayangkan sbnrnya ada sm1 lain yg tgah tggu. Cuma hari tu blom tiba lg. Tunggu ja la. Rilek bha ko jo kata urg tawau. ekeke

9)5igek rancangan tv paleng kitak suka?
- Prison Break ~ Aku blakon sbg Schofield
- CSI ~ Plg suka CSI Miami sbb aku pernah tolak tawaran brlakon hero citer ni
- Sin Chan ~ Adik angkat aku
- Naruto ~ Aku pgg watak Kakashi Sensei
- Berita Astro Awani ~ Sebab aku tak caya dgn berita TV3 walaupun aku tgok jugak. hehe

10)Kitak ada apa-apa yg disesalkan dalam idup?
- a ah ada...ada..mmg ada...erm, bila la krisis ekonomi akan berakhir? Saham BSKL stabil sudah ka?

11)Kitak akan jadi macam kitak kinek tok kah mun kitak(kononnya) dilahirkan semula?
- Sik taukla..bergantung la lahir daripada siapa dan bila.(apa konon2?). Kmk adalah nok kmk nek tok. Mun lhr semula, ya owg laen. Boh nak konon2 eh. Minta belanja baru tauk. hehe

12)Apa wish kitak maok masa tok?
- Ada somethg...

13)Kitak rasa apa jenis insan yang tagged kitak ya?
- Jenis insan yg tagged kmk tok? Erm..jenis org yg ingt tag tok susah tp sbnrnya tag tok sng gilak bg kmk yg pnh stdy 5 thn kt s'wak dolok. Nya berik dlm bhsa Iban pn kmk stil bley jwb smbil mkn nasik lemak dan ketawa berdekah2. Hahahaha(demo)

14)Mun diberik pilihan,kitak sanggupkah jadi urang ''bujang tp kaya'' atau sanggup ''berkahwin tp miskin''?
- Mestila berkahwin tp miskin. Atleast dah tua nnt ada jg org nak jaga. Kaya2 pn kalo dah tua(kalo smpt la) takda org nk jaga apa guna? Lgpun miskin mksd ktk ya adalah kmk, so kmk kawen la dgn pmpn kaya. Jadi secara automatiknya, bini kmk kaya dan lamak2 kmk pn jadi kaya sama mcm datuk k. Hahahaaaa

15)Apa kaler kesukaan kitak?
-Biruuu....ktk suka kaler apa?

16)Kitak sanggup berkorbankah demi sebuah hubungan?
- Ya3...tp mok berik advice cket. Jgn bkorban membabi buta kalo hbgn tu msh jauh lg dari tarikh plan nak kawen. Kalo plan mok kawen umor 26 tp tyme tok baruk 21 thn, jgn la nak bkorban gila2. Trust me. 5 thn is a very long journey...anythg could happen. Tp kalo umor dh 25, ok...silakanlah bersedia utk bekorban. Tp hati2 jgk la. Jgn smpai frust tak ingt dunia pulak nnt. Ingt ni je...the person who is saying 'i love u' to you right now will totally forget it when he/she starts to say the same thing to a new person. Trust me bout that...i watched that on tv ;p

17)Mun lah kitak jatuh cinta duak urang sekaligus,nak ney dipilih kitak?
- Yg lebey 1) Memberi respon 2) Mengambil berat 3) Bersuara lembut 4) Manja 5) Memahami 6) Paham gurauan 7) Pemalu 8) Hormat org tua 9) Pandai jaga hati 10) Jaga words 11) Sharing 12) Percaya

dan yg suka ngn kmk juak la. Tiba2 jak pilih2 org skali rpanya org bkn suka ngn kita pon. Hahaha sik malu =p

18)3igek perkara yang teringin kitak mok polah sik dapat2?
- travel ~ Pergi tempat2 idaman.
- stay di pulau ~ actually pernah. Tp bkn di pulau idaman.
- tengok bintang dgn teleskop canggih pada malam dgn langit yg cerah ~ Pun penah, tp tyme jerebu. Sebijik bintang pun xnampak!

lek2 jo...bnyk masa gk bha. Kalo pjg umo...

19)Sapa mangsa tag kitak yang seterusnya?
- Sapa owh? Ok lom ada gik...sekali lg blog ni kena tag sy akan start mengamok dgn men'tag' penunggu-penuggu blogspot yg lain.termasuk yg menTAG blog ni juga Har3..

Kesimpulannya, betullah kata pujangga..."Telur yg sudah dimasak itu, jika tidak dimakan adalah 1 pembaziran". Puspawati Ramaloo melaporkan. Kembali kepada kamaruddin mape di sri pentas. silakan mape.


10 comments:

~JuNnIE~ said...

panjangnye jawapan2 mr perisik ye..,bagus..~~,,mesti dapat A+++ nie dr cik rerama...menjawab tag dgn bersungguh...caiyok2..~~,,,

pink_butterfly said...

cehh, blagak!


lupa plak org tu penah duk s'wak...ekekeke...sori bos!=p


tahniah dpt jwb tag. sila mbelanja yn eskrim klu blik sbh nti.

Perisik SR said...

Cik JuNnie, a ah...mmg dpt A+++ ni. Mmg layak dpt pon. Kalo dia tak bg A+++ mknanya dia jeles dan tak mnerima kenyataan. hahaha

Perisik SR said...

Na kan..baru cik butterfly ingt org penah stay di s'wak...bg la tag dlm bhsa brunei ka kedayan ka...baru la mencabar cket.kui3

~JuNnIE~ said...

wah nanti dapat ice-cream jgn makan sorang tau mr perisik....:p

pink_butterfly said...

mau jg bwat tag dlm bhsa brunei...msalah nya, org brunei ni pon nda pndai kan bkurapak bhasa sndiri...mcmana tu aaa....

tp nda apa, nti yn suh nenek tlg prepare kn 1 tag khas utk syah k!

=p

Perisik SR said...

Cik JuNnie, nk eskrem gk ke? bole2...jom mkn eskrem jom. ckp je tmpt. awk blnja, kta mkn sma2 a. haha

Perisik SR said...

Yan, jgn libatkan nnek dlm hal bdk2 ni.heeee

pink_butterfly said...

ahahahah...tau takutttttt~~~~

Perisik SR said...

takkk..cuma tanak sibukkan diorg dgn hal bdk2 ja..diorg dh cukup matang dah utk smua ni..err..lgpun cucu dia tu bkn bley dilayan sgt...hua3